Kako do spektakularne fotografije zimske pokrajine

Nekdanji Canonov ambasador Vladimir Medvedev je eden najboljši ruskih fotografov za divje živali in pokrajino, zato mu delo v hladnih razmerah ni tuje. V svoji 14-letni karieri, ki jo je močno navdihnila stara nordijska fotografija, je obiskal Islandijo, Norveško in se prek severne Rusije odpravil vse do polotoka Kola.

Zimska pokrajina

“Pri zimski fotografiji – še posebej pa pri snežni fotografiji – slabo vreme ne obstaja,” pravi Vladimir. “Vse razmere, v katerih se znajdete, so na nek način optimalne, zato tudi v močnem sneženju in kadar se vam zdi, da se sonce ne bo nikoli pokazalo, počakajte, kaj se bo zgodilo. Lahko, da boste doživeli čudež.”

Sodobna oprema je povsem pripravljena na izzive, ki jih predstavljajo ledene razmere. “Današnji fotoaparati lahko ustvarjajo odlične rezultate v hladnem vremenu – edini pogoj je, da vzamete s sabo več baterij, saj se te v hladnejšem vremenu hitreje izpraznijo.

Od rahlega pršenja do močnih snežnih zametov – sneg je osrednja tema zimske fotografije. Zato morate poskrbeti za pravilno osvetlitev svete bele barve v razmerah, ko je svetloba šibka, nebo pa pogosto sivo. “Glavna stvar, na katero morate biti pozorni, so fotografije, na katerih je veliko beline,” pravi Vladimir. “Poskrbeti morate, da ne boste izgubili podrobnosti in poudarkov, hkrati pa bo ostala fotografija čim bolj svetla.”

Zimska pokrajina

“Zima je običajno najboljši čas za eksperimentiranje,” pravi Vladimir. “Priporočam, da se poigrate z nastavitvami in različnimi osvetlitvami. Ko je pokrajina prekrita z debelo snežno odejo, “je kompozicija bolj minimalistična in privlačna na oko,” pravi. “Včasih je snega toliko, da je težko razbrati, kje je obzorje. V takšnih razmerah imate še več ustvarjalne svobode, da določite kompozicijo slike, kakor želite.”

Kadar želi v tem letnem času zajeti več neba z živahnimi barvami, Vladimir uporabi širokokotne objektive. Pri fotografiranju s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III ali Canon EOS R sta njegova najljubša objektiva Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM in Canon EF 11-24mm f/4L USM. Priporoča tudi uporabo objektiva Canon EF 16-35mm f/4L IS USM.

“Rad fotografiram tudi z objektivom z učinkom ribjega očesa, Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – ne toliko zaradi učinka ribjega očesa kot zaradi perspektive, ki jo ponuja,” doda Vladimir. “Če ga nastavite tako, da je obzorje naravnost in točno na sredini, lahko nato malo obrežete sliko, da odstranite popačenje ribjega očesa, ostane pa nova perspektiva, ki je precej imenitna.”

Objektiv z izjemno širokim kotom in s povečavo Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM je zelo majhen in lahek ter odličen za fotografiranje pokrajine, ko ga uporabljate skupaj z lahkim in prenosnim fotoaparatom s tipalom APS-C, kot je Canon EOS 250D.

Kompakten fotoaparat je še lažji za prenašanje in priročnejši. Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima vgrajen 24-mm širokokotni objektiv s 4,2-kratno povečavo v kompaktnem ohišju, ki ga lahko spravite v žep plašča in vzamete povsod s sabo.

Ne glede na to, kateri fotoaparat uporabljate, naj gre za močno snežno nevihto ali le rahlo zamrznjeno slikovito pokrajino – toplo se oblecite, odpravite se ven in uživajte ter zajemite spektakularne zimske prizore okoli vas!

Napisala Lucy Fulford

Vir – Canon novica: https://www.canon.si/get-inspired/tips-and-techniques/vladimir-medvedev-winter-photography-tips/

Zimska pokrajina
Zimska pokrajina