Ni konec sveta, če polijete svoj prenosnik!

Sledite spodnjim napotkom in ga rešite.

Vsi se strinjamo s tem, da kozarec vode, soka in kavice ne spadajo na delovno površino. Predvsem ne blizu prenosnega računalnika.

Če si med delovnimi obveznostmi radi privoščite požirek tople kavice ali kozarec vode, se vam je zagotovo že zgodilo, da se je polila po vašem prenosniku. Tekočina na tipkovnici nikakor ne sme prodreti v notranjost računalnika – do pomembnih komponent, saj to povzroči kratek stik.

Prvi nasvet – brez panike! Veliko primerov se da rešiti brez večjih posledic.

Drugo in najpomembnejše je, da odreagirate HITRO. Hitrejši kot boste, večja je možnost, da vaš prenosni računalnik preživi.

Tretjič: izklopite ga. Nekaj sekund držite tipko za izklop in računalnik se bo ugasnil.

Četrtič: izključite prenosnik iz električnega napajanja.

Petič: obrnite računalnik na glavo, da naredite šotor. Tako bo iz njega (čim prej) stekla vsa tekočina.

Šestič: počakajte vsaj 24 ur pred ponovnim vklopom.

Pomembno:

❌ Ne sušite računalnika s fenom!

❌ Ne puščajte ga na soncu!

❌  Ne postavljate ga v mikrovalovno pečico!

Če ste imeli srečo, je bila na mizi samo voda. V tem primeru bo težava rešena v roku 24 ur. Če ste polili čaj, kavo, sok ali druge sladke tekočine, pa imate večji problem. Vaše tipke bodo lepljive, zato jih obrišite z mokro krpo. Nikakor ne uporabljajte čistila (beri: tudi ne v obliki pršilke), ker boste stanje le poslabšali!

V kolikor ste svoje delo opravili dovolj hitro, boste svoj računalnik lahko kmalu uporabljali. V nasprotnem primeru vam svetujemo, da se odpravite v najbližji servis. Tam vam bodo strokovnjaki svetovali, kako se zadeva lahko reši. Če se še lahko reši.

Nauk zgodbe – ne pijte in ne jejte v bližini svojega prenosnika! (beri: lažje reči, kot storiti 🤭)