Top pet nasvetov za fotografiranje v hladnem vremenu

Fotografiranje v zasneženih in ledenih razmerah je pogosto zahtevno. Večina fotoaparatov zasnovanih samo za delovanje pri temperaturi nad 0 °C, zato morate biti previdni, ko fotografirate zunaj pri temperaturah pod ničlo.

Fotografije v zimskih razmerah

1. Uporabite stativ

Če se vam zaradi mraza tresejo roke, boste težko posneli mirno fotografijo. Lahek in prenosljiv stativ vam pomaga stabilizirati fotoaparat, zato lahko fotografirate brez skrbi. Če fotografirate pri temperaturah pod ničlo, se stativa ne dotikajte z golimi rokami, saj lahko “zažgete” kožo.

2. Vzemite dodatne baterije

V hladnem vremenu se baterije izpraznijo hitreje kot običajno. Fotoaparat in baterije hranite v torbi, kjer bodo dlje časa toplejši. Poleg tega ne pozabite vzeti dvakrat več baterij kot običajno, da boste lahko zajemali odlične fotografije.

3. Obroče obračajte ročno

Če fotoaparat uporabljate na prostem in že nekaj časa niste ročno obrnili obroča za ostrenje ali uporabili samodejnega ostrenja, lahko obroča za ostrenje in povečavo “zamrzneta”. Če želite to preprečiti, naj bo vaš fotoaparat vedno ovit in pospravljen v kakovostni torbi, ko ga ne uporabljate, ali pa ga pri fotografiranju med sneženjem pokrijte. Lahko pa obroč za ostrenje in povečavo pogosto obrnete z motorjem za samodejno ostrenje ali pa ga ročno zavrtite.

Fotografije v zimskih razmerah

4. Pazite na kondenzacijo

Ko fotoaparat prenesete iz hladnega okolja v toplo, lahko pride do kondenzacije, kar lahko poškoduje opremo. Richard Walch svetuje: “Ko boste šli na kosilo, boste zunaj ostali vi ali nahrbtnik. Če iz mraza pridete na toplo in poskušate pogledati slike, je vsega konec. Zarosila se bosta tako fotoaparat kot objektiv in poškodovali boste fotoaparat. Fotoaparat mora ostati v enem temperaturnem območju.”

5. Uporabite sončno zaslonko

Richard Walch pojasnjuje, da lahko sončna zaslonka pri sneženju pomaga preprečiti, da bi sneg padal na objektiv. “Sončna zaslonka je izjemno pomembna, da padajoče snežinke ne dosežejo objektiva. Če uporabljate dobro sončno zaslonko, boste preprečili veliko stvari.” Zato naj bo sončna zaslonka nameščena, s seboj pa imejte vsaj nekaj krp za objektiv, da se steklo posuši, preden fotoaparat pospravite nazaj v torbo.

Vir – Canon novica: https://www.canon.si/get-inspired/tips-and-techniques/shoot-in-cold-conditions/

Fotografije v zimskih razmerah