Glavno vodilo pri iskanju primernega računalnika, so vaše potrebe!

Prenosnik (laptop) in stacionarni računalnik (desktop) sta dva različna tipa računalnikov, ki imata drugačne značilnosti in jih je potrebno upoštevati pri izbiri prave naprave.

Glavne razlike med prenosnikom in namiznim računalnikom: 👇

Velikost in teža: Prenosnik je zasnovan za prenašanje, zato je lažji kot stacionarni računalnik. Enostavno ga je prenašati, medtem ko je namizni računalnik večji in težji in je prenašanje zato oteženo.

Mobilnost: Prenosnik lahko uporabite kjerkoli in kadarkoli, saj ima vgrajeno baterijo, ki omogoča delo brez povezave na električno omrežje. Stacionarni računalnik pa je namenjen uporabi na enem mestu in zahteva stalno povezavo na električno omrežje.

Zmogljivost: Stacionarni računalnik je na splošno bolj zmogljiv kot prenosnik, saj so njegove komponente lahko večje in močnejše – kot so procesor, grafična kartica, trdi disk in pomnilnik. Prenosnik pa ima za primerjavo manj zmogljive komponente, saj je zasnovan za prenašanje. Je pa v zadnjem desetletju tudi na tem področju prišlo do izboljšav. Danes namreč lahko kupiš zmogljiv prenosni računalnik, ki izpolnjuje strokovne zahteve oblikovalca in kompleksne ideje igričarja.

Cena: Stacionarni računalnik je na splošno cenejši od prenosnika, vendar ga je težje prenašati in uporabljati na različnih lokacijah.

Uporaba: Prenosnik je primeren za potrebe, kot so delo na poti, brskanje po spletu, pregledovanje e-pošte in osnovna računalniška opravila. Stacionarni računalnik pa je bolj primeren za resnejše računalniške dejavnosti, kot so video montaža, igranje iger in 3D-modeliranje.

Ko izbirate tip računalnika, upoštevajte svoje potrebe! Naštete razlike pa vam bodo pomagale pri izbiri primernega.

Če potrebujete dodatne usmeritve, se nam javite:

📞 030 670 680

📧 info@enterpoint.si