Ustvarite osupljive fotografije urbanega okolja in mest

Pripravili smo nekaj nasvetov in tehnik, ki vam lahko pomagajo zajeti spontane posnetke mestnega življenja. Za fotografiranje urbanega okolja lahko uporabite kateri koli Canonov fotoaparat, vendar so fotoaparati z izmenljivimi objektivi najbolj vsestranski.

Posebej nevpadljivi in kompaktni so Canonovi brezzrcalni fotoaparati serije EOS M, kot je EOS M50 Mark II.

Številni fotografi imajo za svoj majhen, lahek profil raje 35 mm fiksne objektive in vidno polje, ki je sicer dovolj široko, da v kader zajame večji kot, vendar je v primerjavi z objektivi z izjemno širokim kotom še vedno relativno brez popačenja v obliki napihovanja. Majhen sploščen objektiv Canon EF-M 22mm f/2 STM je popoln, saj ima pri polni velikosti “učinkovito” 35,2-metrsko goriščno razdaljo. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ima bolj standardno perspektivo, njegova hitra zaslonka pa je odlična za osamitev predmetov ob zamegljenem ozadju. Če iščete vsestranskost, je širokokotni objektiv z vgrajenimi makro funkcijami Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dobra izbira. Ne vrti se vse okoli fiksnih objektivov – kompaktni Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM je tudi zelo vsestranski širokokotni objektiv s povečavo.

Fotografiranje urbanega okolja

Za uporabnike fotoaparatov DSLR je primeren lahek fotoaparat Canon EOS 250D z vrtljivim zaslonom za prilagajanje položaja, ki je idealen za zajemanje nenavadnih in zanimivih perspektiv. Ta je na voljo tudi pri večini drugih trenutnih Canonovih fotoaparatov, vključno z naprednejšim, a sorazmerno kompaktnim fotoaparatom Canon EOS 850D, ki je primernejši za ljubiteljske fotografe. Med objektivi za fotografiranje mest, ki so idealni za fotoaparate DSLR vrste APS-C, sta tudi izjemno tanek sploščen objektiv Canon EF-S 24mm f/2.8 STM in majhen objektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM z izjemno širokim kotom povečave – oba sta odlična, da v kader zajamete tudi največje zgradbe.

Če želite fotoaparat DSLR polne velikosti, kot je Canon EOS 6D Mark II, je Canon EF 35mm f/2 IS USM popolna izbira za prostoročno fotografiranje mest ponoči, saj ima optični stabilizator s štirimi koraki in hitro zaslonko f/2, ki omogoča vstop svetlobe, ko je najbolj potrebna. Za fotografe, ki uporabljajo brezzrcalne aparate, bosta Canon EOS RP polne velikosti in Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM dovolj zmogljiva in kompaktna oprema. Impresiven izjemno široki objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM je vsestranska izbira za fotografiranje urbanega okolja, saj omogoča zajemanje širnih mestnih pokrajin, z največ 0,26-kratno povečavo pa lahko zajamete bližnje posnetke arhitekturnih podrobnosti.

Fotografiranje urbanega okolja

Vsako mesto je talilni lonec zgodovine in kulture, v katerem je na tisoče različnih zgodb. Pri raziskovanju mesta razmislite o tem, katere zgodbe vas najbolj zanimajo, nato pa jih bolje raziščite. Prezrite mestne znamenitosti in poskusite najti edinstveno ključno točko pripovedi, ki bo gledalca povabila v svet vaše fotografije.

V mestih se običajno veliko dogaja, vendar se včasih, na primer pozno ponoči ali zelo zgodaj zjutraj, tempo upočasni. V tem delu dneva boste morali biti spretni pri fotografiranju pri šibki svetlobi.

Najpomembneje je, da pri fotografiranju pri šibki svetlobi v samodejnih nastavitvah izključite bliskavico. To lahko storite v načinu izklopljene bliskavice ali v načinu ročnega nočnega prizora. V načinu izklopljene bliskavice bo moral fotoaparat drugače uporabiti svoje zmožnosti za snemanje fotografij brez bliskavice. To se naredi s povečanjem občutljivosti na svetlobo (hitrost ISO), zmanjšanjem hitrosti zaklopa in odpiranjem zaslonke objektiva.

Vir – Canon novica: https://www.canon.si/get-inspired/tips-and-techniques/city-urban-photography/